Подемът  на пазара на индустриални метали продължава вече година, но

...
Подемът  на пазара на индустриални метали продължава вече година, но
Коментари Харесай

Металите привличат залози за милиарди

Подемът  на пазара на индустриални метали продължава към този момент година, само че вложителите не стопират да наливат милиарди долари в бранша с твърдото разбиране, че възходящия капацитет няма да се изтощи в близко бъдеще.

 

Уолстрийт също подгрява оптимизма и приканва търговците " да не стопират да купуват в този момент ".

" Голдмън Сакс груп " и " Бенк ъф Америка " са измежду едрите банкови групи, които поучават вложителите да се включат в екшъна, очаквайки  дълготрайно повишаване на суровините в хода на възобновяване на международното стопанство от пандемията и поради пренасочване към новата инфраструктура на възобновими енергийни източници и електрически транспортни средства. 

Шампион в конкуренцията е промишлената мед, чиято цена

надвиши 10 000 щ. $ на звук.

Успешен съперник от бранша на борсовите първични материали и материали е желязната руда, която на 10 май изскочи над рекордните 226 $ на звук. За американците дървеният материал продължава да е " монополист " в жилищното строителство макар четирикратното му повишаване през последната година. 

Бурният напредък на индустриалната мед бележи съживяването на област, линееща от години, и притегля повече вложения в смятани за непривлекателни активи. Пазарите на фючърсни договори към този момент са пренаселени, като спекулативните залози на аления метал в Лондон и Ню Йорк са достигнали най-високите в историята количества. Ентусиастите пък настояват, че светлото дълготрайно бъдеще на медта може да притегли още вложители.

По оценка на специалисти от сектора, една от силите, отпращащи суровините до върховите им нива, е по-скоро

финансовото, а не физическото търсене. 

Глобалното " позеленяване " несъмнено е в интерес на бранша и тази наклонност евентуално ще продължи десетилетия. 

Състезанието за парче от тортата се ускорява и рекордни количества пари се вливат в някои инвестиращи в метали, търгувани на борсата, фондове (ETFs). Този тренд заслужава внимание, защото ETFs оферират елементарен достъп до пазара на дребните вложители, чийто брой набъбна през последната " пандемична " година, и отваря необятно вратите пред множеството институционални играчи. 

Компаниите за рандеман на суровините също набират известност - поради изключителните облаги. Пазарните оценки на " Рио Тинто груп " и на " Би Ейч Пи груп " са близо или на рекордните си нива. Най-кардиналната разлика е, че в актуалния свят, който желае нулеви въглеродни излъчвания, едрите вложители обръщат тил на миньорите, копаещи въглища или добиващи недопечен нефт, и се пренасочват към цветните метали, значими за възобновимите източници на сила. 

Променен е и салдото на силите на фючърсните пазари, където търгуващите с логаритми играчи изместват звездните мениджъри на хеджингови фондове като преобладаваща мощ. Финансовите регулации пък принудиха капиталовите банки да се откажат от търговията за лична сметка и лишиха част от въздействието им върху прогнозирането на цените. 

В какво се крие

притегателната мощ на промишлената мед?

Предишният ценови връх на метала - 10 190 щ. $ за звук, е подложен през 2011 година - към пика на суровинния суперцикъл, предизвикан от трансформирането на Китай в световна икономическа суперсила. В наши дни вложителите се обзалагат, че значимата роля на медта за прехода към зелена енергия ще качи котировките още по-високо.

В хода на човешката история промишлената мед е играла витално значима роля за множеството от най-големите цивилизационни достижения: от ранните парични системи до общинските водопроводни съоръжения, от влаковете, самолетите и колите до устройствата и мрежите на високите технологии.

Ръждивокафявият метал е без конкуренция като електрически и топлопроводник, дълготраен е и е елементарен за обработка. Днес се употребява необятно в тежката промишленост, строителството и производството и е благонадежден барометър за здравето на световната стопанска система. Именно пазарът на мед реагира първи на експлоадирането на болестта с COVID-19 в Ухан: сред януари и март 2020 година

цените потънаха с над 25 %.

След невижданите ограничения на Китай за преодоляване на вируса, медта бързо се възвърне и през днешния ден продължава да нараства. До къде обаче могат да стигнат котировките?

" Трафигура груп " - най-едрият търговец на промишлена мед в света, смята, че " медните " цени могат да доближат 15 000 $ на звук. Анализаторите на " Голдмън Сакс груп " също предвидиха 15 000 $ за звук мед до 2025 година, а 5 година по-късно - скок на търсенето с 900% - до 8.7 млн. тона. " Бенк ъф Америка " не изключва повишаването да е до 20 000 $ на звук, тъй като чака проблеми и недостиг в предлагането на метала.

Засега обаче

пазарът е надалеч от тези прогнози. на 10 май медните котировки скочиха до рекордните 10 747.50 щ. $ на звук на Лондонската железна борса, само че малко по-късно цените леко " омекнаха " и два дни по-късно на на Нюйоркската борса COMEX фючърсните медни договори с доставка през юли се търгуваха за 10 578 $ за звук.

Ще нарастнат ли изделията от мед? Твърдо " Да! "

Какво значи това за стопанската система? Налице са съществени паники, че повсеместният растеж на всичко -

от дървения материал до стоманата

- поради ценовия скок на желязната руда, може да принуди централните банкери да се намесят и да не разрешат възходяща инфлационна серпантина на пазарите на първични материали. 

В резултат, мощното икономическо възобновяване, което е мотор и на суровинния напредък, може да стартира да губи скорост, тъй като бизнесът ще пострада от по-високите лихвени проценти, по-ниските облаги и спадащото търсене на потребителите. Ключовият въпрос за паричните стратези на Федералния запас и за търговците от Уолстрийт е дали ценовият растеж на суровините е краткотраен или

става въпрос за следващия " суперцикъл ". 

Възможно ли е възходът последователно да затихне? Стратезите са на мнение, че растежът на суровините ще е временен, тъй като потребителите ще насочат вниманието си към бранша на услугите и на развлеченията след цялостното отваряне на стопанските системи, с което ще отслабят натиска върху артикули като електроника и домашни уреди. 

Специално за медта обаче въпросът не е само в днешното интензивно търсене. По-скоро главната част от предстоящите разноски за възобновими енергийни източници и електрически транспортни средства занапред ще се материализира. И когато това се случи, ще се трансформира и вероятността за метала в страни като Германия и Съединени американски щати, които ще завишат потреблението му за сметка на Китай. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР